sâmbătă, 17 august 2013

Shopping in Maroc. Bazaruri din Marrakech

Dacă ai aptitudini de negociator şi îţi place shopping-ul, atunci în Maroc te vei simţi în elementul tău. Personal nu dispun de aceste calităţi şi de cele mai multe ori prefer să cumpăr fără să negociez prea mult. Lucru total greşit. Nu vi-l recomand.


În Maroc se negociază orice la cumpărături. Vrei cartofi? Negociezi. Vrei salată? Negociezi. Vrei o rochie, pantofi, bijuterii? Totul se negociază. De obicei, când ţi se spune preţul unui produs, trebuie să ajungi în final să îl cumperi la jumătate. Dacă reuşeşti performanţa să îl cumperi la mai puţin de jumătate de preţ, atunci eşti un adevărat artist în ale negoţului.

Bazarurile din Marrakech sunt raiul cumpărătorilor. Aici găseşti orice. 


Bijuterii din aur, argint sau cupru, haine tradiţionale foarte frumoase, dar şi haine moderne, eşarfe de toate culorile, mătăsuri, kaftanuri, catifele, henna, khol, vase din ceramică pentru decor sau pentru uz casnic, covoare din Munţii Atlas, foarte apreciate şi cumpărate de turiştii străini, lămpi cu decoruri marocane, genţi din piele de capră, condimente marocane, dulciuri marocane, parfumuri arăbeşti, mărfuri aduse din Emiratele Arabe Unite, lămpi pentru ars tămâie şi câte şi mai câte. 

Toate îţi fură privirea. Oriunde te întorci e un adevărat spectacol de culori. 


Dacă eşti pasionată de dansurile orientale, aici poţi să găseşti de la costume de dans Raqs Sharqi (pentru amatoare), până la costume şi accesorii de dans berber sau gnawa. 

Mare atenţie la produsele cosmetice pe care le cumpăraţi din bazaruri, cum ar fi: uleiul de argan, uleiul de migdale, uleiul de trandafiri, cremele de argan. Multe sunt contrafăcute, de aceea şi preţurile sunt mai mici. 

În bazarurile din Maroc, în soukuri şi în foarte multe magazine, nu sunt afişate preţurile. Uneori e destul de enervant acest lucru, de aceea se negociază în permanenţă preţul unui produs. 


Ponturi pentru shopping în Maroc:

1. Nu cumpăra fără să negociezi.

2. Scrie pe o hârtie preţul spus de vânzător. Aşa nu vor exista neînţelegeri.

3. Fii deschis la dialog. Marocanii sunt foarte comunicativi, dar şi foarte şmecheri.

4. De preferat e să ieşi la cumpărături după ora 19. E mai răcoare şi mai confortabil. 

5. FII PE FAZĂ când eşti la shopping în Maroc!




În episodul următor vă voi vorbi despre hainele tradiţionale din Maroc, despre kaftanuri şi haine de gală, despre metodele de machiaj şi cosmeticele folosite de femeile marocane.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu