vineri, 9 august 2013

"Eid mubarak said !"

Azi este sfârşitul Ramadanului în Maroc. Este o zi frumoasă în care rudele, vecinii, prietenii se vizitează, beau un ceai şi servesc din dulciurile special pregătite de gospodine.

Este o zi în care uşa casei este deschisă, şi la propriu şi la figurat, oaspeţilor. În mod normal programul unei astfel de zile constă în mersul la moschee, dimineaţa la ora 8, după care toţi se îndreaptă spre casele lor pentru a servi micul dejun şi pentru a primi oaspeţi.

Spre deosebire de alte sărbători, de "Eid" se consumă foarte mult dulce. Prăjiturile sunt punctul forte de pe masa pregătită musafirilor, spre bucuria imensă a copiilor. 

Photo from http://edtrayes.com

Dacă vă întrebaţi ce este Ramadanul, vă pot spune că este o lună de post, în care musulmanii de pretutindeni au un program de viaţă mai strict. Mesele se iau doar înainte de răsăritul şi după apusul Soarelui, iar pe parcursul zilei nu se consumă nimic, nici apă, nici mâncare. Copiii, persoanele cu probleme de sănătate şi femeile însărcinate sunt scutite de la a ţine acest post din motive lesne de înţeles.

Acest post care la prima vedere poate părea ceva inuman pentru unii, este de fapt un mod excelent de detoxifiere a organismului, de autocontrol şi autocunoaştere. Este o perioadă în care conştientizezi foarte mult bogăţiile pe care le ai: APA şi HRANA. Bogăţii pe care alţi locuitori ai aceste planete nu le au. Aşa descoperi ce simte un om care nu are ce mânca, ce simte un copil care plânge de foame, ce simt cei care trăiesc în zonele lipsite de surse de apă potabilă, ce simt cei care trăiesc în zonele defavorizate aşteptând ajutorul semenilor lor. 

Este un exerciţiu fantastic, care te învaţă pe pielea ta cât de importantă este APA. Rar o să vedeţi musulmani care aruncă mâncarea sau fac risipă de apă. Respectul pentru pâine şi apă este nemărginit.

Aşadar, ziua de azi vine ca o încununare, ca o răsplată pentru toţi cei care în ciuda vremii extrem de călduroase au avut tăria şi motivaţia de a posti zilnic, de a medita şi de a se ruga. Iar pentru cei care chiar dacă au postit, au făcut rău semenilor lor, au vorbit sau gândit rău, au umilit, jignit sau minţit, pentru aceştia Ramadanul nu a fost decât o perioadă de înfometare, aşa cum spune şi Profetul Mohamed.

EID MUBARAK şi o zi splendidă tuturor!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu