miercuri, 7 august 2013

Este Marocul o ţară săracă?

Tot navigând pe net am găsit multe articole, cu informaţii total eronate despre Maroc, scrise de alţi bloggeri. Majoritatea au stat în Maroc de la 2 zile până la 10 zile maxim. Nu ai cum să îţi formezi o părere corectă despre o ţară după un timp atât de scurt. 

Unii scriu că "e o sărăcie lucie în Maroc", că "e o ţară foarte, foarte săracă", iar spre finalul articolelor, ca să mai dreagă busuiocul, tot ei scriu "dar este o ţară foarte frumoasă, care îţi rămâne întipărită în minte". Complet aiurea.

Marocul nu este o ţară săracă ! Şi am să argumentez de ce.

Când am ajuns prima dată în Casablanca, în 2009, am stat doar câteva ore acolo şi nu mi-a plăcut. Prima impresie a fost că e un oraş foarte poluat, în care nu se respectă regulile de circulaţie şi multora le lipsesc cei şapte ani de acasă. În Marrakech am văzut contrastul dintre două lumi. Una, cea a luxului şi a eleganţei şi alta, cea a lipsei de educaţie şi respect. 

Revenind în 2010 mi-am dat seama că nu era chiar aşa. Marocul este o ţară care s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp. S-au făcut multe schimbări, s-a investit şi se investeşte foarte mult. Autostrăzi foarte bune, trenuri, autobuze şi tramvaie complet noi, gări, autogări moderne, teatre cu arhitectură modernă, cluburi, spa-uri, hoteluri, riaduri, mall-uri, sedii de firme ultra luxoase, cartiere de lux, fabrici care exportă foarte mult, un turism foarte bine pus la punct, festivaluri faimoase de film, muzică şi modă la care participă toată crema mondială, cei mai buni dintre cei buni, Centrul cinematografic al Africii, locul unde s-au turnat filme de Oscar. Ăsta este Marocul!

În ultimii ani s-a investit foarte mult în sănătate. Spitale, clinici ultra dotate pentru tratarea cancerului şi a diabetului. Centre de informare a populaţiei rurale cu privire la sănătate, antreprenoriat şi educaţie. Da, mai este încă de lucru! O casă nu se construieşte cu doua cărămizi. Dar ce s-a construit până acum în Maroc m-a impresionat profund.

Marocul este o ţara într-o ascensiune fantastică, lucru care mă bucură enorm.

În cei trei ani petrecuţi în Maroc am avut norocul să văd foarte multe. De la familii cu 6, 8 membri care trăiesc toţi dintr-un salariu de 300 de euro, până la familiile înstărite, care trăiesc în vile de lux, au 4, 5 maşini şi călătoresc în străinătate frecvent. De la familiile fără nicio sursă de venit, până la cei care au afacerea proprie.

Pe toţi îi leagă însă acelaşi lucru. UNITATEA! FAMILIA! Aceasta se observă în special la familiile berbere. Oricât de săraci ar fi, oricât de oprimaţi de soartă, familia şi unitatea dintre ei le dă o putere extraordinară de a merge mai departe, FERICIŢI ! 

Oricâte probleme ar avea, ei nu le consideră probleme. Casele lor sunt întotdeauna pline de musafiri, chiar dacă pe masă e doar un ceainic şi o pâine umplută cu legume. 


Râd tot timpul, cântă şi dansează în orice moment al zilei şi trăiesc mereu bucurându-se de tot ceea ce au. 

Nu cumva asta înseamnă adevărata libertate? Nu cumva asta este adevărata bogăţie?

Da, sunt şi multe aspecte negative în Maroc, cum ar fi lipsa educaţiei în multe cazuri, rata analfabetismului, rata şomajului, zonele rurale defavorizate, etc. Dar pentru asta se fac investitii uriaşe în prezent. Tot ce îmi doresc pentru Maroc este ca locuitorii săi să ţină pasul cu dezvoltarea şi modernizarea rapidă la care sunt expuşi. Să se adapteze uşor şi repede la tot ce se construieşte acum în ţara lor. 


Photo from http://www.ahwachfestivalouarzazate.com

De un lucru sunt însă sigură. Nu îşi vor uita niciodata tradiţiile extrem de bogate şi frumoase.

Marocul este o ţară a contrastelor, o ţară superbă şi o şedere mai lungă aici îţi schimbă cu siguranţă complet scara valorilor în viaţă. Totul este să fii deschis către alte culturi, alte civilizaţii. Să citeşti, să studiezi, să trăieşti din plin orice experienţă, bună sau rea. 


Marocul este ca o carte cu multe lecţii de viaţă. Totul e să fii deschis. Numai aşa reuşeşti să o citeşti.

Marocul este o ţară foarte bogată!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu