duminică, 4 august 2013

Marrakech, perla Marocului

Intrarea în Marrakech mi-a tăiat răsuflarea. Am avut impresia că păşesc într-o poveste din "O mie şi una de nopţi". Acest oraş imperial este de-a dreptul fermecător şi vraja lui te prinde imediat. Nici nu e de mirare că mii de turişti îl vizitează anual. 

 Photo by Darrell Godliman


Am ajuns în Marrakech seara, în jurul orei 20. Iluminatul public dă o notă de romantism fantastic acestui oraş cu ziduri de culoare roşiatică. De altfel, Marrakech-ul se mai numeşte şi "Oraşul roşu". 

Foarte multă verdeaţă, palmieri, portocali, măslini, grădini pline cu flori, palate şi moschei, adevărate capodopere arhitecturale, riaduri, hoteluri de 5 stele, localnici în haine tradiţionale marocane... toate astea te introduc uşor spre tot ce mai are de oferit acest oraş de basm. 

Străzile forfotesc. Maşini, trăsuri, moped-uri, biciclete, sute de turişti veniţi de pretutindeni, printre care şi noi, sunetul tobelor care te atrage ca un magnet spre Piaţa Djemaa el Fna - inima veşnic tânără a Marrakech-ului, miresmele condimentelor specifice bucătăriei marocane, fum de grătare şi peste tot atmosferă de vacanţă, shopping şi distracţie.

Am luat un taxi spre complexul rezidenţial unde aveam cazare. La etajul 3, într-o clădire cu pază, nouă, cu parcare proprie, închiriasem un apartament cu 3 camere, spaţios, mobilat şi dotat cu aer condiţionat. Singura problemă a fost presiunea scăzută a apei, ceea ce făcea destul de enervant momentul duşului. La vremea aceea, în 2009, plătisem 300 de euro chiria pentru 2 săptămâni, iar rezervarea fusese făcută pe net, de pe un site de anunţuri imobiliare din Marrakech.

Spre dimineaţă, cam pe la ora 4, m-a trezit vocea puternică a muezinului care chema la rugăciune musulmanii, lucru care mi-a stârnit curiozitatea şi un sentiment extraordinar de protecţie divină. Pe atunci nu ştiam ce înseamnă "Allahu Akbar" ("Dumnezeu este cel mai mare" sau "Dumnezeu este atotputernic"), dar am simţit cu sufletul semnificaţia acelui mesaj. 

Imediat după aceea, străduţele din jurul imobilului unde eram cazaţi erau străbătute de bărbaţi îmbrăcaţi în haine lungi, albe, unii având cu ei împăturit un covoraş mic folosit în timpul rugăciunii. Era prima dată când vedeam nişte oameni, lăsând patul confortabil şi somnul dulce de dimineaţă, pentru a merge la moschee şi a-şi face rugăciunea. 



Ce mod formidabil de a începe o nouă zi, nu-i aşa?

Nu am mai putut să dorm. Era prea frumos acel sentiment de recunoştinţă şi dragoste pentru Dumnezeu. 

Cu harta în mână am revizuit obiectivele turistice pe care urma să le vizităm în acea zi. Palatul Bahia, Moscheea Koutubia şi Piaţa Djemaa El Fna.




Ponturi

1. Reguli la vizitarea unei moschei în Maroc

În Marrakech şi în general în Maroc, fiecare cartier are o moschee, care de obicei este mai înaltă decât restul clădirilor din jur. Lucru care îi oferă un oarecare aer de măreţie, prestanţă, putere şi îndeamnă credincioşii la supunere. În cazul în care vreţi să vizitaţi o moschee, nu o puteţi face decât strict în orele de vizitare. 

Din regulile de bază pe care e bine să le ştiţi atunci cănd vizitaţi o moschee ar fi: 
  • la intrarea în moschee obligatoriu se descalţă toată lumea, papucii fiind lăsaţi într-un loc indicat
  • să nu vi se pară o insultă sau ceva deplasat dacă la unele moschei vi se va cere să faceţi ritualul pe care orice musulman îl face înainte de rugăciune (spălatul, mâinilor, picioarelor etc.)
  • de asemenea, doamnele şi domnişoarele trebuie să aibă o ţinută adecvată vizitării unui lăcaş de cult
În rest, moscheile sunt extraordinar de frumoase, au o arhitectură superbă, cu detalii de mare fineţe şi artă, adevărate bijuterii ale lumii islamice. 


2. Taxiurile în Marrakech
  • Nu vă urcaţi niciodată într-un taxi care nu este echipat cu aparat de taxat. 
  • Ideal ar fi să cumpăraţi sau să descărcaţi de pe net o hartă turistică a oraşului Marrakech şi în acest fel să aveţi o idee despre traseele pe care ar trebui să le parcurgeţi.
  • Plata se face în funcţie de distanţă şi nu în funcţie de numărul de persoane care călătoresc. Mare atenţie la acest aspect! În Casablanca, dacă te urci într-un Grand Taxi, plata se face în funcţie de numărul de persoane. O sa vă povestesc în alt articol...
  • Cea mai bună variantă de transport în Marrakech ar fi autobuzul. Ieftin şi de încredere. 
  • Dacă cumva vă bate gândul să închiriaţi o maşină aveţi mare grijă! Au fost cazuri când turiştii au primit maşini cu probleme şi pe traseul Marrakech - Ouarzazate, de exemplu, au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar ca să poată face reparaţiile şi să îşi continue drumul în siguranţă. 

3. Cazarea în Marrakech costă de la 30 de euro pe noapte şi poate ajunge la câteva sute de euro în riadurile de lux sau hotelurile de 5 stele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu