duminică, 11 august 2013

Piata Djemaa El Fna, inima Marrakech-ului - Partea a II-a

Pe toată perioada şederii noastre în Marrakech, nu a existat seară în care să nu mergem în Piaţa Djemaa El Fna. Străzile care duc spre piaţă sunt pline de oameni, de magazine şi standuri care au spre vânzare tot soiul de lucruri. 

Sucul din trestie de zahăr

Pe una din acele străzi am văzut pentru prima dată în viaţă un aparat care face suc din trestie de zahăr. Modul de preparare este relativ simplu. Trestia se introduce în aparat şi se obţine un suc delicios, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Pe un carton aşezat lângă aparat era scrisă o listă cu beneficiile acestui suc, printre care: dizolvă pietrele la rinichi, remediu împotriva gripei, a gâtului inflamat şi a febrei, ajută digestia, combate constipaţia, scade colesterolul, fortifică stomacul, rinichii, inima şi ochii. Un pahar de suc costă în jur de 6 Dirhami, cam 3 lei.
Merită încercat, este foarte gustos!

Sucul de portocale

În Piaţa Djemaa El Fna e plin de standuri cu portocale. De la fiecare stand vânzătorii te cheamă să bei un suc proaspăt, însă modul acestora de abordare poate fi uneori deranjant. Dar aşa e în Maroc. Comerţul şi negociatul preţurilor presupune multă răbdare şi mult tact. Faptul că sunt foarte multe standuri de acest gen face concurenţa mare şi atunci şi tehnicile prin care se atrag clienţil sunt care de care mai inventive. 

Un pahar de 400 ml cu suc de portocale costa în jur de 4 - 5 Dirhami, aproximativ 2 - 3 lei. La cerere poţi să cumperi şi o sticlă de 2 l de suc proaspăt preparat în prezenţa ta şi astfel să ai în rucsac ceva vitaminizant de băut în permanenţă.

Tarabele cu supă de melci

Personal am gustat foarte puţin din supa de melci, doar din curiozitate, şi nu mi-a plăcut deloc. Zeama în care erau fierţi melcii era în schimb foarte condimentată, aromată şi foarte gustoasă. Astfel de tarabe sunt în permanenţă înconjurate de clienţi.  

Restaurantele şi tarabele cu mâncare din Djemaa El Fna


Dacă ţi-e foame, atunci în Djemaa El Fna eşti în locul potrivit. Peste tot mâncare. De la frigărui, grătare din carne de miel, vită, pui, capră, până la zecile de sortimente de tajine (preparat tradiţional marocan despre care voi vorbi pe larg în alt episod), couscous, harira (o supă marocană excelentă cu năut, linte, sos de roşii şi condimente), salate de tot felul, sandvişuri, kefta (un soi de pârjoluţe marocane foarte bune) şi multe altele.

Prima dată mi-a cam fost frică să cumpăr vreun fel de mâncare gătit acolo. Serviciile de salubritate lasă mult de dorit. Înainte de a lua loc la o masă ai grijă ca localul sau taraba să îndeplinească cât de cât normele igienice şi sanitare. Nu te aştepta la lux. Poate că tocmai atmosfera asta de dezordine îî dă acest farmec incredibil acestui loc. Dacă vă întrebaţi câte toxiinfecţii alimentare am făcut în Maroc, vă spun sincer NICIUNA. 

Bucătăria marocana este foarte bogată în preparate gustoase. E imposibil să nu iţi placă măcar un preparat culinar marocan. 

Preţurile sunt mici, iar mâncarea excelentă. Cei mai pretenţioşi sau mai mofturoşi, poate că vor strâmba din nas, dar cine vine în Maroc trebuie să o lase mai uşor cu critica şi să fie deschis către astfel de experienţe. Ăsta e farmecul călătoriei în Maroc.


Ponturi

1. Fii sigur că ai înţeles foarte bine preţul produsului pe care vrei să îl cumperi şi notează-l pe o hârtie. În felul acesta vânzătorul nu va putea să îţi spună că a fost o neînţelegere.

2. Fii atent la cât de curate sunt paharele din care serveşti sucurile.

3. Fii atent să nu ţi se dea suc îndoit cu apă. Mă refer la cele care sunt preparate pe loc; sucul de portocale, mandarine, grepfrut, trestie de zahăr.

4. Fii atent la carnea din care ţi se prepară frigărui sau grătare. 

5. Încearcă mâncarea tradiţionala marocană; Tajine, Couscous, Harira. Este excelentă.

6. Nu consuma decât apă îmbuteliată. Cea mai bună este apa Sidi Ali sau Ciel. Merge şi apa Bahia. 

7. E bine să ai mereu în geantă şerveţele umede dezinfectante.

8. Fiind ţară islamică, nu ai să găseşti niciun preparat din carne de porc. 

9. Preţuri aproximative: suc de portocale 4 - 5 Dh, suc trestie de zahăr 6 Dh, tajine de la 25 Dh în sus, supă de melci 5 Dh pentru melci, 1 -2 Dh pentru supă (sunt clienţi care vor doar melcii, fără zeamă).

Ca idee, 1 Euro reprezintă aproximativ 10 Dh şi aproximativ 4,5 lei.

Urmareste aventura in noul episod Piata Djemaa El Fna - Divertisment maxim in Marrakech













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu